Tartă cu mere și pere

tartă cu mere și pere

Astăzi @ianca.food a pregătit pentru voi o tartă cu mere și pere din aluat fraged. Aceasta este perfectă pentru sezonul rece, mai ales dacă aveți poftă de ceva dulce și aromat pentru familie și prieteni.

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 200 g unt rece, nesărat, cu peste 80% grăsime ✅
  • 280 g făină ✅
  • 60 ml lapte ✅
  • 60 g zahăr
  • 1 praf de sare

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 200 g unt ✅
  • 80 g făină ✅
  • 60 ml apă
  • 200 g zahăr
  • Esență de vanilie
  • 7 mere medii ✅
  • 2 pere ✅
  • Scorțișoară
  • Zahăr vanilat

Ingredientele marcare cu ✅ din rețeta de tartă cu mere și pere le găsești pe forfresh.ro.

Modalitate de preparare aluat:

  1. Într-un bol, pune praful de sare, făina, zahărul și amestecă ușor totul. 
  2. Taie untul rece (trebuie să îl scoți din frigider înainte) în cuburi și adaugă-l peste amestecul anterior. 
  3. Fărâmițează cu degetele untul în făină până devine nisipos. 
  4. Toarnă 60 ml de lapte și începe să aduni totul într-un aluat, dar fără să frămânți ca la pâine. Ideal este să formezi o bilă uniformă de aluat. 
  5. Pune bila de aluat în frigider într-o folie alimentară pentru aproximativ 30 de minute.

Mod de preparare umplutură:

  1. Vei pregăti un sos din unt, făină, zahăr și apă. Recomand, pentru un plus de aromă, să folosești și zahăr brun sau melasă aici.
  2. Topește într-o cratiță 200 g unt, adaugă 80 g făină și amestecă totul cu un tel până se omogenizează. 
  3. Adaugă 60 ml apă și 200 g zahăr și amestecă în continuare pe foc mic aproximativ 3-4 minute. La final, ia de pe foc și adaugă un pic de esență de vanilie, amestecă bine din nou și sosul pentru umplutură e gata. Lasă-l deoparte la răcit.
  4. Curăță merele (poți să le lași și cu coajă, dacă îți place așa, doar asigură-te cănu e tratată chimic coaja) și perele și taie-le cuburi sau felii, cum îți place mai mult. Lasă-le într-un bol, și pune deasupra lor un plic de zahăr vanilat și scorțișoară.
  5.  Amestecă astfel încât toate bucățile de măr să fie acoperite cu aceste condimente.
  6. Toarnă o jumătate din sosul preparat peste fructe și amestecă. Acesta nu ar trebui să fie inundate de sos, deci dacă mai este loc de acoperire, toarnă și ce a rămas. Depinde mult de volumul merelor și a perelor și de cât spațiu ocupă totul. 🙂

Mod de asamblare și coacere:

  1. Scoate aluatul fraged din frigider, taie ¾ din el, presară făină pe masa de lucru și începe să-l întinzi cu un sucitor. Ar trebui să fie de o formă rotundă, ca să-l poți pune într-o formă de aluat și să ai loc să rulezi marginile (excesul se taie).
  2. Când aluatul e gata întins, începe să-i îndoi marginile pe sucitor pentru a-l transfera mai bine în tavă. Dacă se rupe, mai toarnă făină și întinde-l un pic .Oricum, se poate ”lipi” la loc.
  3. Nu e nevoie să ungi tava cu ulei – untul din aluat e suficient de gras pentru a servi drept ”grăsime”.
  4. Toarnă umplutura peste aluat, în tavă, distribuind uniform. 
  5. Restul de ⅓ din aluat îl poți întinde și face fâșii pentru decorat, împletit, tăiat în diverse forme – alegerea e a ta – care se pun toate deasupra umpluturii.
  6. În cuptorul preîncălzit, coace tarta la 180 grade timp de 25-30 de minute. Sugerez să o mai verifici din când în când pentru că nu toate cuptoarele sunt la fel.
  7. Când e gata, bucură-te de gustul fructelor aromate și textura fragedă a tartei!

Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut această rețetă nu uita să te abonezi la newsletterul nostru pentru a afla primul când postăm noutăți pe forfresh.ro. Mulțumim, @ianca.food pentru inspirație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *