Pentru că am adăugat multe verdețuri proaspete și bio, am decis să venim azi cu un altfel de articol. În loc de o rețetă avem 5 rețete de sosuri verzi și fresh, unele foarte cunoscute, unele pentru cunoscători, care vor face mesele din sezonul cald mult mai delicioase și mai sănătoase. Ești pregătit pentru o mică excursie în jurul lumii?
1. Argentina: Chimichurri
Prima oprire o facem în însorita Argentina pentru un clasic chimichurri. Binecunoscutul sos este perfect pentru toate tipurile de carne la grătar, deci nu este nici o surpriză că este prima noastră recomandare pentru sezonul cald, a.k.a. sezonul grătarelor. Partea bună la chimichurri este că îl poți folosi peste carnea proaspăt luată de pe grătar, dar și pentru a o marina înainte de a fi pusă pe grătarul propriu-zis.
Ingrediente necesare pentru chimichurri:
- 1/2 cană de ceapă galbenă tăiată mărunt
- 1/2 cană de pătrunjel tăiat mărunt
- 1 lingură de oregano proaspăt tocat
- 1 linguriță de usturoi mărunțit
- 1 1/2 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper negru
- 1/2 linguriță fulgi de ardei iute
- 1 cană de ulei de măsline
- 1/2 cană de oțet de vin roșu
Pentru a pregăti chimichurri ai nevoie de un bol sau un borcan în care să amesteci ceapa, pătrunjelul, oregano, usturoiul, sarea, piperul și ardeiul iute. După ce le-ai amestecat bine adaugi uleiul și oțetul, apoi omogenizezi. Sosul poate fi păstrat în frigider, acoperit, pentru câteva zile. În momentul în care ierburile aromatice capătă o culoarea maro, sosul nu mai poate fi consumat.
2. India: Chutney verde
Bogat în coriandru și mentă, sosul Chutney verde este o adevărată vedetă în India, oferind un plus de prospețime și savoare mâncărurilor bogat condimentate specifice bucătăriei indiene. Dacă te numeri printre cei ce preferă grătarul autohton, sigur te vei bucura să afli că poți savura sosul chutney și cu orice tip de carne pregătită la grătar. În plus, o variantă sănătoasă perfectă pentru nachos atunci când ai parte de o seară de film alături de cei dragi.
Ingrediente necesare pentru sosul chutney verde?
- 1 bucată de ghimbir de aproximativ 3 cm curățată și tocată mărunt
- 1 ardei iute curățat de semințe și tăiat mărunt
- 1 1/2 cană de frunze proaspete de coriandru
- 1 1/2 cană de frunze proaspete de mentă
- 1/3 cană de iaurt gras
- 4 lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors
- 4 lingurițe de ulei
- 1 linguriță de condimente chaat masala
- sare
Pentru a pregăti sosul Chutney verde adaugă toate ingredientele, mai puțin sarea, în robotul de bucătărie și mixează până când compoziția devine complet omogenă și fină. Gustă sosul, apoi adaugă sare după gust.