5 sosuri verzi și fresh pentru sezonul cald

sosuri verzi și fresh

Pentru că am adăugat multe verdețuri proaspete și bio, am decis să venim azi cu un altfel de articol. În loc de o rețetă avem 5 rețete de sosuri verzi și fresh, unele foarte cunoscute, unele pentru cunoscători, care vor face mesele din sezonul cald mult mai delicioase și mai sănătoase. Ești pregătit pentru o mică excursie în jurul lumii?

1. Argentina: Chimichurri

sosuri verzi și fresh chimichurri

Prima oprire o facem în însorita Argentina pentru un clasic chimichurri. Binecunoscutul sos este perfect pentru toate tipurile de carne la grătar, deci nu este nici o surpriză că este prima noastră recomandare pentru sezonul cald, a.k.a. sezonul grătarelor. Partea bună la chimichurri este că îl poți folosi peste carnea proaspăt luată de pe grătar, dar și pentru a o marina înainte de a fi pusă pe grătarul propriu-zis.

Ingrediente necesare pentru chimichurri:

  • 1/2 cană de ceapă galbenă tăiată mărunt ✅
  • 1/2 cană de pătrunjel tăiat mărunt ✅
  • 1 lingură de oregano proaspăt tocat ✅
  • 1 linguriță de usturoi mărunțit ✅
  • 1 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1/2 linguriță fulgi de ardei iute
  • 1 cană de ulei de măsline ✅
  • 1/2 cană de oțet de vin roșu

Pentru a pregăti chimichurri ai nevoie de un bol sau un borcan în care să amesteci ceapa, pătrunjelul, oregano, usturoiul, sarea, piperul și ardeiul iute. După ce le-ai amestecat bine adaugi uleiul și oțetul, apoi omogenizezi. Sosul poate fi păstrat în frigider, acoperit, pentru câteva zile. În momentul în care ierburile aromatice capătă o culoarea maro, sosul nu mai poate fi consumat.

2. India: Chutney verde

sosuri verzi și fresh

Bogat în coriandru și mentă, sosul Chutney verde este o adevărată vedetă în India, oferind un plus de prospețime și savoare mâncărurilor bogat condimentate specifice bucătăriei indiene. Dacă te numeri printre cei ce preferă grătarul autohton, sigur te vei bucura să afli că poți savura sosul chutney și cu orice tip de carne pregătită la grătar. În plus, o variantă sănătoasă perfectă pentru nachos atunci când ai parte de o seară de film alături de cei dragi.

Ingrediente necesare pentru sosul chutney verde?

  • 1 bucată de ghimbir de aproximativ 3 cm curățată și tocată mărunt ✅
  • 1 ardei iute curățat de semințe și tăiat mărunt ✅
  • 1 1/2 cană de frunze proaspete de coriandru ✅
  • 1 1/2 cană de frunze proaspete de mentă ✅
  • 1/3 cană de iaurt gras ✅
  • 4 lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors ✅
  • 4 lingurițe de ulei ✅
  • 1 linguriță de condimente chaat masala
  • sare

Pentru a pregăti sosul Chutney verde adaugă toate ingredientele, mai puțin sarea, în robotul de bucătărie și mixează până când compoziția devine complet omogenă și fină. Gustă sosul, apoi adaugă sare după gust.

3. Italia: Pesto

sos pesto

Pesto este un sos tipic italian, poate cel mai cunoscut sos din bucătăria italiană. Acesta poate fi făcut cu orice tip de plantă aromatică verde, însă în Italia este un sos pe bază de busuioc în primul rând. Bineînțeles, peste merge perfect cu paste, brânza din compoziție topindu-se în contact cu pastele fierbinți și creând raiul într-o farfurie, însă și cu pizza sau pentru marinat carnea de pui înainte ca aceasta să ajungă pe grătar. Varianta mai subțire a sosului pesto devine un dressing perfect pentru salata de roșii proaspete sau conopida gătită, iar în ultimă instanță îl poți mânca pur și simplu cu o pâine proaspătă și delicioasă.

La dolce vita, ce mai!

Ingrediente necesare pentru pesto?

  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/3 cană nuci ✅
  • 5 căni de frunze de busuioc ✅
  • 1 cățel de usturoi curățat și tăiat în jumătate ✅
  • 1/2 cană de ulei de măsline extra virgin ✅
  • 1 cană de parmezan dat pe răzătoare (sau brânză Pecorino ✅)

Pentru a pregăti sosul pesto pune într-un robot de bucătărie sau blender usturoiul, uleiul de măsline, sarea și nucile și amestecă până ajungi la o consistență cremoasă. Adaugă busuiocul și omogenizează, apoi parmezanul sau brânza Pecorino. În funcție de consistența pe care o dorești pentru pesto, poți adăuga ulei suplimentar.

4. Yemen: Zhoug

sosuri verzi și fresh

Sosul zhoug este un sos picant cu originea în Yemen, însă care este foarte îndrăgit în tot Orientul Mijlociu. Datorită aromei sale poate fi folosit cu o multitudine de feluri de mâncare, de la sandwichuri, la ouă, o salată verde, chiar și ca sos pentru nachos. Dar hai să îți spunem exact de ce sosul zhoug este PERFECT.

Ingrediente necesare pentru sosul zhoug:

  • 2 ardei iuți tăiați mărunt (pot fi folosite și semințele dacă vrei ceva extra picant) ✅
  • 1 1/2 cană de frunze de coriandru proaspete ✅
  • 1 1/2 cană de frunze de pătrunjel proaspăt ✅
  • 2 căței de usturoi curățați ✅
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1/2 cană de ulei de măsline extravirgin ✅
  • 1 1/2 linguriță de oțet

Pentru a pregăti sosul zhoug pune toate ingredientele în blender și amestecă până când sosul devine fin și omogen. Poate fi consumat imediat sau poate fi păstrat în frigider într-un recipient închis pentru maxim 5 zile. Dacă vrei să subțiezi sosul, adaugă iaurt gras.

5. Texas: sos cremos de Jalapeño

sos texas

Trebuia să facem o scurtă oprire și în America pentru un sos perfect atât pentru grătare, cât și pentru omletă. Americanii spun că e atât de bun încât îl mănânci cu lingurița, dar noi preferăm să te convingi singur.

Ingrediente necesare pentru sosul cremos de jalapeño:

  • 5-6 ardei jalapeños (sau orice alt tip de ardei iute, suntem în România până la urmă ;)), curățați și tocați ✅
  • 4 căței de usturoi curățați ✅
  • 5 linguri de suc proaspăt de lime ✅
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 cană de ulei vegetal ✅
  • 3/4 cană de frunze proaspete de coriandru ✅

Pentru a pregăti sosul cremos de jalapeño pune ardeii, sucul de lime, usturoiul și sarea în blender sau în robotul de bucătărie. În timp ce acesta funcționează adaugă uleiul încet, până când se formează un sos gros și omogen. Adaugă frunzele de coriandru și gustă sosul după ce acestea au fost încorporate. Dacă vrei o aromă mai intensă adaugă ardei jalapeño suplimentar. Poți păstra sosul la frigider pentru 3 zile după ce a fost pregătit.

După cum te-am obișnuit, ingredientele marcare cu ✅ din fiecare dintre cele 4 rețete de sosuri verzi și fresh le găsești pe forfresh.ro.

Acestea ar fi ideile noastre de azi. Suntem curioși care este sosul tău preferat și ce vei pregăti în weekend. Poate că se lasă un pic așteptată primăvara, dar acest lucru nu trebuie să se vadă și la tine în farfurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.